Proč nejsou odtučněné mléčné výrobky vždy správnou volbou?

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Je jedno, jakých potravin se to týká, ale vždy byste se měli snažit jíst co nejméně průmyslově upravených potravin. Nejzdravější jsou totiž potraviny ze základních surovin. To platí také u mléčných výrobků, které můžete v současnosti nakupovat v bio kvalitě. Víte, proč nejsou odtučněné výrobky vhodnou volbou?

Odtučněné mléčné výrobky jsou často v průmyslové výrobě zbaveny toho, co se považuje za nezdravé, naopak jsou obohaceny o přísady vylepšující chuť, konzistenci a prodlužující trvanlivost. V tomto případě je vhodnější dát si menší množství plnotučného produktu, než abyste konzumovali obrovské množství odtučněných výrobků, které jsou plné sladidel a škrobů.

Odtučněný produkt nezasytí

Odtučněné mléčné výrobky se vyrábějí z odtučněného mléka, které však při odtučnění přichází o mastné kyseliny – mezi ně patří třeba kyselina palmitová, ta omezuje riziko inzulinové rezistence; dále pak kyselinu linolovou, která snižuje riziko rakoviny. Při odtučnění mléčných výrobků dochází současně k redukci vitaminů rozpustných v tucích – vitamin A a D. V takovém mléce pak najdete jen laktózu a kasein. Odtučněné mléko má vyšší glykemický index a málo zasytí. Spousta lidí si myslí, že mohou jíst neomezené množství light výrobků, je to však omyl.

Zdroj: Freepik.com

Průmyslově zpracované výrobky nejsou ideálním řešením vaší diety

Mléčné výrobky patří mezi plnohodnotné bílkoviny – mají tedy kompletní spektrum proteinových aminokyselin. Pokud jste rozumní, víte, že to nesmíte s množstvím mléčných výrobků přehánět. A také to, že mnohem lepší jsou výrobky s přirozeným obsahem tuku, které jsou co nejméně průmyslově zpracované.

Kysané výrobky pro vaše zdraví

Mezi nejzdravější mléčné produkty patří ty kysané (fermentované). Obsahují probiotika, která podporují zdraví střev. A jak jistě víte, střeva mají třetinový podíl na síle vaší imunity. Během kysání se těžce stravitelná laktóza mění na kyselinu mléčnou a mléčný produkt se tak stává lépe stravitelným.

Sdílet na Facebooku

Arganový olej

Reklama