Bílkoviny mají pro naše tělo důležitý význam. Často se o jejich potřebě hovoří v závislosti na hubnutí a je pravda, že pokud chcete zhubnout, neměly by vašemu tělu chybět.
Bílkoviny se skládají z molekul, kterým se říká aminokyseliny. V potravě se jich vyskytuje přirozeně okolo dvaceti druhů a naše tělo je potřebuje všechny. Dokáže si je totiž rozložit a seskládat z nich struktury, které zrovna potřebuje. Bílkoviny jsou v našem těle používány jako stavební kameny všech buněk důležitých orgánů.
Jaký je doporučený příjem bílkovin?
Každý by si měl pohlídat, aby svému tělu dopřával tolik bílkovin, kolik potřebuje. Jak ale poznat, kolik bílkovin potřebujete právě vy?
Doporučené denní množství bílkovin se liší v závislosti na pohlaví i věk, liší se také podle toho, jak moc fyzicky aktivní jste. Pokud chcete zhubnout, měly by bílkoviny tvořit 20-25 % denního příjmu.
Ačkoli jsou bílkoviny pro naše tělo důležité a vy tak můžete snadno podlehnout dojmu, že jich svému tělu dodáte co nejdříve, je potřeba si uvědomit, že nadbytečné množství bílkovin je naopak škodlivý – zbytečně tělo zatěžuje.
Proč jsou bílkoviny důležité při hubnutí?
Jednou z hlavních rolí bílkovin je dodat tělu pocit sytosti. To se při hubnutí určitě hodí, protože nebudete hladovět a nebudete tak mít potřebu ládovat se nesmysly. Zároveň jsou důležité pro trávení, které podporují.
Důležitá informace je, že bílkoviny si tělo nemá potřebu ukládat do zásoby, takže z nich nepřiberete – to je určitě dobrá zpráva a také důvod, proč se jim určitě nevyhýbat.
Pokud jde o spojení hubnutí a bílkovin, pak určitě stojí za zmínku i skutečnost, že trávení bílkovin je ze všech nejpomalejší. Z toho plyne, že na trávení bílkovin tělo vydává energii, aniž byste pro to musela udělat něco dalšího.
Kde bílkoviny najdete?
Nyní již víte, že jsou bílkoviny pro naše tělo nezbytné. Také jste se utvrdila v tom, že pokud chcete zhubnout, pak je jednoduše potřebujete. Teď vás určitě zajímá, kde je najdete. Zdrojů bílkovin – jak živočišných, tak rostlinných – je celá řada. Určitě tedy je z čeho vybírat.
Rostlinné bílkoviny najdete ve velkém množství v sóje, obsahuje jí také červená čočka, hrách nebo fazole či cizrna. Bílkoviny najdete také v náhražkách masa – seitan, tempeh, tofu nebo robi. Nesmíme zapomenout ani na celozrnné pečivo, ovesné vločky nebo pohanku.
Živočišné bílkoviny najdete v hojném zastoupení v hovězím mase, dále pak v kuřecím, telecím nebo v rybím mase. Obsahují ji také mléčné výrobky a sýry – eidam, parmezán, jogurty a tvaroh, Cottage sýr, olomoucké tvarůžky, stejně tak i mléko nebo třeba kefír. Opomenout nelze ani vejce.
Tip: Přečtěte si také, podle jakých příznaků poznáte, že máte nedostatek bílkovin.