Proč by měla být matcha součástí vašeho života aneb její pozitivní účinky na zdraví

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Čaj matcha se v současnosti stává stále více populárním nápojem. A to nejen pro svou příjemnou chuť, ale také své účinky na zdraví. Jaké zdravotní přínosy pro vás tento čaj, který je součástí buddhistických obřadů v Japonsku, má?

Lepší paměť a koncentrace

Matcha obsahuje aminokyselinu L-theanin, který má na svědomí to, že se po ní budete cítit mnohem uvolněněji. To však neznamená, že budete unavení, ba naopak. Matcha obsahuje také thein, stejně jako každý zelený čaj, a proto se může stát spolehlivým nakopávačem vaší energie. Matcha čaj má také skvělý vliv na paměť a koncentraci.

Pomáhá při hubnutí

Pitím matchy se vám bude zrychlovat metabolismus, což znamená, že se pro vás stane hubnutí mnohem snadnějším – při pití čaje matcha probíhá spalování tuků o něco rychleji než bez něj. Ano, sice si můžete koupit drahé spalovače tuků plné chemie, matcha je však přírodní a navíc si můžete užít při pití její chuť.

Posiluje imunitu

Matcha obsahuje antioxidanty katechiny, které jsou hojně obsažené ve všech zelených čajích. Až 60 procent z nich tvoří EGCG. Jde o látku, která má pozitivní vliv na správné fungování imunitního systému – a zvládne vás tak ochránit před různými nemocemi. Její pravidelné pití může preventivně pomáhat proti nádorovým onemocněním a kardiovaskulárním chorobám. Mimo jiné obsahuje matcha také železo, bílkoviny, draslík, vápník a vitaminy A, E a C.

Zdroj: Freepik.com

Čistí a detoxikuje

Matcha se pěstuje způsobem, který zajišťuje, že v listech čaje zůstává větší množství chlorofylu. Díky němu je čaj krásně zelený, ale navíc umí působit jako silný antioxidant a detoxikační prostředek. Z těla vyplaví nejen chemické toxiny, ale i těžké kovy. A navíc vám po něm bude opravdu dobře.

Věděli jste, že matchu můžete pít jak teplou, tak i studenou? Její forma je prášková. Zatímco klasický zelený čaj se louhuje, matcha se v nápoji rozpouští – a do vašeho těla se dostane více prospěšných látek. Matchu můžete přidávat také do různých jídel, oblíbená je zejména v dezertech, například ve formě osvěžující zelené zmrzliny.

Dodá vám energii

Matcha obsahuje teofylin a thein. Jde o látky podobné kofeinu v kávě, narozdíl od kofeinu vám však zmíněné látky budou dodávat energii postupně. Po vypití šálku kávy se sice můžete cítit nabuzeně, ale po chvíli můžete být ještě unavenější než doposud. U matchy se energie uvolňuje v průběhu 3 až 6 hodin.

Tip: Přečtěte si také jaké blahodárné účinky má pro lidský organismus mátový čaj.

Co vy a matcha? Oblíbili jste si tento zelený nápoj stejně jako my?

Sdílet na Facebooku

Arganový olej

Reklama