Recept na domácí pečený čaj

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Pečený čaj si můžete užít v téměř každé kavárně. Věděli jste ale, že příprava této dobroty není nic složitého a s trochou snahy si ji můžete připravit u vás doma?

Pečený čaj z kavárny je vynikající záležitostí zejména v zimě. Nejlepší je však domácí pečený čaj. Na tom si můžete pochutnat nejen vy sami, ale můžete ho zabalit do hezkých skleniček a dát jako dárek. A proč byste si ho měli udělat doma? Budete vědět, co do čaje dáte, bude rychle hotový a navíc se zbavíte všech přebytků ovoce. Čaj můžete udělat nejen z čerstvého, ale také z mraženého ovoce.

Co byste měli vědět, než se pustíte do přípravy

Při přípravě domácího pečeného čaje se vyhněte banánům, ty by v troubě zčernaly a nechutnaly dobře. Velké kusy ovoce, jako jsou jablka a hrušky, nakrájejte na menší kostky. Malé plody, jako jsou rybíz, maliny či ostružiny, nijak neupravujte.

Pokud chcete, můžete zkusit experimentovat. Švestky se hodí jak na jednodruhový čaj, tak i do jakékoliv směsi. Nic nezkazíte ani s rakytníkem – jeho nakyslá chuť dodá čaji zajímavou chuť. Do zimních směsí z citrusů a zázvoru přidejte třtinový cukr, který zajistí karamelovou barvu. Citrusy oloupejte, kůra by čaji dodala nahořklou chuť.

Pokud chcete připravit čaj bez cukru, nepůjde to – ten slouží také jako konzervant. Cukru by mělo být asi o polovinu méně, než jaká je hmotnost ovoce.

Jak připravit domácí pečený čaj?

Budete potřebovat:

  • 3 kg ovoce
  • 2 citrony
  • 1 kg cukru
  • 0,1 dl rumu
  • 2 lžičky skořice
  • 10 hřebíčků

Postup:

Všechno ovoce omyjte a nakrájejte na kousky. Poté ho dejte do hlubšího pekáče. Citrony oloupejte, nakrájejte a také přidejte k ovoci, stejně jako koření. Směs zalijte rumem, ten zvýrazní chuť a bude sloužit jako konzervant. Nezapomeňte přidat cukr. Ovoce trochu podlijte, aby se nepřipálilo, než pustí šťávu. Alkohol se vypaří, proto mohou čaj i děti.

Směs promíchejte a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte 30 minut a průběžně několikrát promíchejte. Pak směs vlijte do horkých suchých sklenic až po okraj, pečlivě zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Na jeden hrneček vroucí vody připadnou 2 až 4 lžičky směsi. 

Sdílet na Facebooku

Arganový olej

Reklama