2 snídaně z ovesných vloček, s nimiž neuděláte chybu

Zdroj: Unsplash.com

Gynex

Reklama

Snídaně je základ dne, to se říká všude a nejspíš to je i pravda. Někde se dokonce tvrdí, že jde o nejdůležitější jídlo dne. Vždyť ze snídaně čerpáme energii po celé dopoledne, nastartuje nám metabolismus, a navíc může i skvěle chutnat. Na snídani je vhodné jídlo, které se skládá z ovesných vloček. Nejenže jsou vločky zdravé, ale také nás dokonale zasytí. Připravili jsme pro vás inspiraci a 2 snídaně z ovesných vloček.

Proč jíst ovesné vločky?

Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny. Ta slouží k likvidaci toxinů v našem těle. Jak je známo, umí pomáhat také při problémech se zácpou. Dále nám také pomůže s vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Ovesné vločky jsou skvělým jídlem, které opravdu zasytí. Navíc snižují cholesterol. Díky tomu, že je posnídáme, nesníme jen něco velmi chutného, ale také budeme mít dostatek energie na celé ráno i dopoledne. 

A co ovesné vločky obsahují?

Ovesné vločky toho obsahují opravdu hodně, například:

  • vitamin B – správná funkce metabolismu, vlasy
  • vitamin K – nezbytný pro srážení krve, správná funkce jater
  • minerální látky
  • vápník – zdravé zuby a kosti
  • fosfor – ledviny, svaly a kosti
  • draslík – trávení bílkovin a cukrů
  • zinek
  • mangan – dobrý na zuby a nervovou soustavu
  • železo
  • křemík – skvělý na pleť, vlasy i zuby
Zdroj: Pixabay.com

Domácí ovesné sušenky

Budeme potřebovat:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 130 g másla
  • 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka skořice
  • lžička vanilkové esence
  • ořechy, semínka, apod.

Postup: 

Vezmeme si velkou mísu a smícháme si v ní ovesné vločky, mouku (prosátou přes sítko kvůli hrudkám), skořici, cukr, vanilku a ořechy. V menším hrnci rozehřejeme máslo dohromady se sirupem, který přidáme. Ve sklenici si v horké vodě rozpustíme jedlou sodu a přidáme do hrnce k máslu. Tuto směs nalijeme do mísy se směsí, kterou tvoří vločky, a promícháme. Mezitím si rozehřejeme troubu na cca 150°C. 

Vytvoříme si malé hromádky, které budeme skládat na pečicí plech, který vyložíme pečicím papírem. Musíme dbát na mezery mezi hromádkami, aby se nespekly k sobě. Tyto hromádky se při pečení roztečou do placiček. Poté pečeme cca 15 – 20 minut.

Ovesná kaše

Budeme potřebovat:

  • 70 gramů ovesných vloček
  • miska s vodou
  • 200 ml mléka
  • lžíce nastrouhaného kokosu
  • lžíce skořice
  • dvě lžíce cukru
  • banán

Postup:

Ovesné vločky si dáme do mísy s vodou a necháme je tam půl hodiny. Po půl hodině je scedíme a dáme do hrnce. Přidáme mléko a další ingredience a vaříme za stálého míchání do požadované hustoty. Banán před vložením do kaše rozmačkáme.

Tip: Přečtěte si také, jaké jsou základní pravidla zdravého stravování.

Jaké jsou vaše oblíbené recepty z ovesných vloček?

Sdílet na Facebooku

Arganový olej

Reklama