Snídaně je základ dne, to se říká všude a nejspíš to je i pravda. Někde se dokonce tvrdí, že jde o nejdůležitější jídlo dne. Vždyť ze snídaně čerpáme energii po celé dopoledne, nastartuje nám metabolismus, a navíc může i skvěle chutnat. Na snídani je vhodné jídlo, které se skládá z ovesných vloček. Nejenže jsou vločky zdravé, ale také nás dokonale zasytí. Připravili jsme pro vás inspiraci a 2 snídaně z ovesných vloček.
Proč jíst ovesné vločky?
Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny. Ta slouží k likvidaci toxinů v našem těle. Jak je známo, umí pomáhat také při problémech se zácpou. Dále nám také pomůže s vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Ovesné vločky jsou skvělým jídlem, které opravdu zasytí. Navíc snižují cholesterol. Díky tomu, že je posnídáme, nesníme jen něco velmi chutného, ale také budeme mít dostatek energie na celé ráno i dopoledne.
A co ovesné vločky obsahují?
Ovesné vločky toho obsahují opravdu hodně, například:
- vitamin B – správná funkce metabolismu, vlasy
- vitamin K – nezbytný pro srážení krve, správná funkce jater
- minerální látky
- vápník – zdravé zuby a kosti
- fosfor – ledviny, svaly a kosti
- draslík – trávení bílkovin a cukrů
- zinek
- mangan – dobrý na zuby a nervovou soustavu
- železo
- křemík – skvělý na pleť, vlasy i zuby

Domácí ovesné sušenky
Budeme potřebovat:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou)
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
- 130 g másla
- 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 2 lžíce vody
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka skořice
- lžička vanilkové esence
- ořechy, semínka, apod.
Postup:
Vezmeme si velkou mísu a smícháme si v ní ovesné vločky, mouku (prosátou přes sítko kvůli hrudkám), skořici, cukr, vanilku a ořechy. V menším hrnci rozehřejeme máslo dohromady se sirupem, který přidáme. Ve sklenici si v horké vodě rozpustíme jedlou sodu a přidáme do hrnce k máslu. Tuto směs nalijeme do mísy se směsí, kterou tvoří vločky, a promícháme. Mezitím si rozehřejeme troubu na cca 150°C.
Vytvoříme si malé hromádky, které budeme skládat na pečicí plech, který vyložíme pečicím papírem. Musíme dbát na mezery mezi hromádkami, aby se nespekly k sobě. Tyto hromádky se při pečení roztečou do placiček. Poté pečeme cca 15 – 20 minut.
Ovesná kaše
Budeme potřebovat:
- 70 gramů ovesných vloček
- miska s vodou
- 200 ml mléka
- lžíce nastrouhaného kokosu
- lžíce skořice
- dvě lžíce cukru
- banán
Postup:
Ovesné vločky si dáme do mísy s vodou a necháme je tam půl hodiny. Po půl hodině je scedíme a dáme do hrnce. Přidáme mléko a další ingredience a vaříme za stálého míchání do požadované hustoty. Banán před vložením do kaše rozmačkáme.
Tip: Přečtěte si také, jaké jsou základní pravidla zdravého stravování.
Jaké jsou vaše oblíbené recepty z ovesných vloček?