Pokud bychom se podívali do světa fitness a kulturistiky, tak se tyto potraviny nazývají jako „superpotraviny“. Ty obsahují ohromné spektrum živin a vitamínů prospěšných pro organismus. Jejich pravidelné začlenění do stravy je tak jednou z možností, jak se oprostit od psychického stresu a zároveň držet i štíhlou linii.
Slyšela jste již o pojmu superpotraviny? A víte, co vám tyhle potraviny dokážou nabídnout? Mnoho z nás zeleninu z jídelníčku často vynechává, protože jí jednoduše nemůžeme přijít na chuť. To je ale chyba!
Jak takové superpotraviny poznat a co mohou obsahovat
Funkce zdravých potravin je pro tělo opravdu zásadní, protože dokáží dodat velký rozsah makro i mikro živin, a přitom žádným způsobem nezatížit organismus. Jako makro se nazývají hlavní skupiny složek stravy jako tuky, bílkoviny a sacharidy.
Mikroživiny jsou pak různé vitamíny a stopové prvky, které sice neurčují váš energetický ráz, ale do zásadní míry ovlivňují především to, jakým způsobem dokáže tělo s makroživinami a organizací energie nakládat.
Různé druhy vitamínů jsou navíc zásadní nejen pro vnitřní část organismu, ale určují také důležité aspekty, jakými mohou být například zdraví vlasů a nehtů, či četnost akné.
Královnou superpotravin je červená řepa
Už v dávném starověku se můžeme především ve vzdělaném orientu dozvědět, že se různé druhy zeleniny pojí s částí lidského organismu na základě tvaru a barvy. Je to až neuvěřitelné, že toto zjištění funguje i v praxi. Červená řepa svojí šťávou nápadně připomíná lidskou krev a také působí především na kvalitu a výkon našeho kardiovaskulárního systému.
Jedná se přitom o potravinu, kterou lidé mnohdy přehlížejí nebo nemají rádi, ale může mít pro organismus opravdu až zázračně pozitivní vliv. Pravidelná komunikace červené řepy totiž napomáhá správnému složení krve, tvorbě červených krvinek a zároveň snižuje úroveň cholesterolu v těle a působí pozitivně na krevní tlak. Zcela neskromně se tak dá říct, že je červená řepa hnacím motorem od srdce po poslední vlásečnici.
Nenápadný květák zařídí, aby vám to pálilo!
Další přehlíženou nebo nenáviděnou surovinou je běžný květák. Z předchozího odstavce vám už musí být jasné, proč figuruje v našem výběru. Květák jako takový je totiž pověstný pozitivním vlivem na mozkovou činnost. A mimo jiné dokonce i snižuje odolnost organismu vůči stresu.
V tomto případě nejsou za jeho účinky žádné běžné mikroživiny, ale dokonce elektrolyty. Jedná se o specifické organické prvky, které se tvoří jen v některých druzích zeleniny a ovoce. Jsou jakousi pomocí pro náš mozek k ideálnímu pracovnímu nasazení.
Květák se dá přitom připravit na mnoho způsobů. Určitě mezi nimi najdete takový, díky kterému tuhle potravinu budete schopna do jídelníčku zařadit i vy.