Hubnete? Už dávno neplatí, že byste museli hladovět. Máme pro vás tipy na sedm potravin, které nemají mnoho kalorií, ale dostatečně vás zasytí.
Tvaroh
Tvaroh je ideální nízkokalorickou svačinou. Obsahuje nejvíc bílkovin ze všech vegetariánských zdrojů, a díky vysokému obsahu mléčných bílkovin (kaseinu) vás opravdu zasytí. Tvaroh má také blahodárné účinky na zdraví střevního mikrobiomu. Je zdrojem vápníku, draslíku, selenu a vitamínu B2. Má přibližně devadesát kalorií na sto gramů.
Vejce
Vejce se vedle masa řadí k nutričně nejvýživnějším potravinám. Zároveň však obsahují pouze necelých osmdesát kalorií na sto gramů. Možnosti úpravy jsou velmi široké a jejich konzumací také doplníte železo, draslík, zinek a fosfor.
Jablko
S necelými šedesáti gramy se jablko řadí mezi nízkokalorické, a díky obsahu až třiceti procent pektinu i dostatečně zasytí. Navíc se jedná o sezonní lokální potravinu s vysokým obsahem vlákniny, která je prospěšná pro trávicí trakt. Jablka jsou také bohatá na vitamín C.
Brokolice
Tato zelená zelenina (příbuzná květáku) je perfektním čistě rostlinným zdrojem bílkovin. Obsahuje taktéž vlákninu a v syrovém stavu i betakaroten a selen. Nezanedbatelný je i obsah vitamínu C, ve sto gramech je ho více než sto miligramů, což je podobné množství jako v pomerančích. Stejné množství brokolice má navíc méně než padesát kalorií a pouze šest gramů sacharidů.
Kuřecí maso
Jednoznačným vítězem v poměru obsahu bílkovin a kalorií je kuřecí maso. Sto gramů kuřecích prsou má sto třicet šest kalorií a necelých třicet gramů bílkovin. Kromě toho jsou lehce stravitelná, nenáročná na přípravu a bohatá na obsah selenu.
Kapusta
Kapustu sice mnozí nesnáší, ale pouhých čtyřicet kalorií na sto gramů z ní spolu s velkým množstvím minerálních látek (vápník, hořčík, selen, železo nebo draslík) dělá ideální dietní potravinu. Kromě toho má pozitivní účinky na hladinu cholesterolu v těle a posiluje stěny cév.
Vodní meloun
Vodní meloun, sladké a typicky letní ovoce překvapí obsahem pouze necelých třiceti kalorií na sto gramů. Je totiž z většiny tvořen vodou, může se však chlubit i obsahem elektrolytů nebo vitamínů C a A. Je známý i svými antioxidačními účinky.