Možná vám ten krajíc chleba namazaný sádlem, který si dával váš otec před každou oslavou, kde byl alkohol, překvapoval, on však dobře věděl, proč to dělá. Tento druh jídla patří k těm, která poměrně dobře fungují jako prevence nepříjemné kocoviny. Které další potraviny fungují? A proč byste neměli pít alkohol nalačno?
Ačkoliv je nejlepší možností nepít vůbec, když už začnete, je dobré učinit pár preventivních kroků, které vás mohou ochránit před nepříjemnou kocovinou. Ta často vzniká jako důsledek pití alkoholu na lačný žaludek. A proč se tak děje?
Jak se alkohol dostává do vašeho těla
Proces vstřebávání alkoholu do těla začíná již v okamžiku, kdy se napijete. Jde o látku s nízkou molekulovou hmotností, která snadno prochází buněčnými membránami, odtud pak do krevních cév. Část alkoholu je tak vstřebávána již v ústech a jícnu, v žaludku se pak vstřebá zhruba 15 až 20 procent, většina v tenkém střevě a zbytek v tlustém střevě.
Pití na prázdný žaludek jako rychlá cesta k opilosti
Alkohol se rychleji absorbuje v tenkém střevě než v žaludku. I proto je prázdný žaludek důvodem, proč se hned opijete. Když je žaludek plný, alkohol se do vaší krve vstřebá mnohem pomaleji. A proč? Prázdný žaludek nabízí alkoholu mnohem větší kontaktní plochu, která alkohol postupně zpracuje. Když ale bude plný jídla, sníží se její objem a alkohol se bude vstřebávat pomaleji.
Bílkoviny a kocovina
Když budete mít plný žaludek, bude se alkohol vstřebávat pomaleji, současně budete mít pomalejší „opici“ a menší kocovinu. V boji proti těmto neduhům vám však nepomůže jen tak ledajaké jídlo, záleží i na tom, co jíte. Svačinka, kterou si dáte před alkoholem, by měla být bohatá na bílkoviny, které zpomalí vstřebávání alkoholu o čtvrtinu. Bílkoviny se tráví pomaleji, takže vás udrží déle sytými, což zamezí přejídání. Alkohol totiž zvyšuje chuť k jídlu a láká k uzobávání potravin, které vám mohou kocovinu zhoršit.
Před pitím alkoholu se doporučuje jíst také vláknina, která zpomaluje jeho účinky. Nezapomínejte ani na tuky, které zabrání alkoholu v tom, aby prošly žaludeční stěnou a dostaly se rychle do krve (proto váš otec jí chleba se sádlem). A co přesně byste mohli jíst? Vařená vejce, lososa, ovesné vločky, banán či ořechy.
Jaké potraviny ve snaze s bojem proti kocovině jíte doma vy?