Kombucha jako způsob, jak dopřát péči vašemu zažívání

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Zajímá vás, co je to kombucha? Chcete si ji zkusit připravit doma? Tak čtěte dál, máme pro vás připravený i jednoduchý recept. 

Co to je kombucha? 

Kombucha, v češtině čtená i jako kombuča, je označení pro velmi oblíbený nápoj v přírodní medicíně. Jedná se o kvašený nápoj ze slazeného čaje. Pro jeho výrobu se používá kvalitní černý čaj. Jako alternativu lze použít i čaj zelený nebo bylinkový, ale ten nemá optimální skladbu pro výrobu kombuchy. 

Barva se odvíjí od druhu použitého čaje a chuť ovlivňuje délka fermentace a postup přípravy. Kombucha také bývá často označována za houbu, toto označení je ale chybné. Kombucha jako taková je nápoj, který vyrobíme za pomoci scoby, což je symbiotická kolonie bakterií a kvasinek. Tato kolonie bakterií a kvasinek vypadá jako „oslizlá“ houba a odtud zřejmě pramení mylná domněnka, že kombucha je houba. 

Jak si připravit nápoj doma?

Ideální je černý sypaný čaj, využít můžete i sáčkový, ale jeho spotřeba bude větší. Můžete použít i čaj zelený nebo bylinkový. Kombinací čajů dosáhnete velkého spektra vůní a chutí. Poté si pořiďte kombuchovou kulturu, která se označuje jako násada a nebo scoby, kterou dnes už snadno seženete. 

Zkuste se poptat známých nebo na různých fórech či skupinách. Samozřejmě kulturu kombuchy seženete ve specializované prodejně zaměřené na zdravou výživu. Další potřebná surovina je cukr či med. 

Bude se vám hodit sklenice, kterou ideálně vyvařte a na umytí nepoužívejte saponáty. Také k míchání využijete náčiní, které není z kovu. Kultura scoby nesmí přijít do styku s kovem, pozor na to. Na uzavření sklenice využijete plátno či ubrousek a gumičku. Pozor na teplotu čaje, scoby je živá kultura a nesmí přijít do styku s teplotou vyšší než 40 °C.

Recept na domácí kombuchu

Budete potřebovat:

litr vody
1 až 2 lžíce sypaného čaje nebo 4 čajové sáčky
4 až 6 lžic cukru
kulturu scoby

Z vody a čaje si připravíme výluh. Výluh dostatečně osladíme, počkáme, až se cukr úplně rozpustí. Připravený oslazený výluh přelijeme do připravené sklenice a počkáme, až zchladne (ideálně na pokojovou teplotu).

Při vysoké teplotě by došlo ke zničení kultur a při nízkých by zase špatně narůstaly. Do výluhu přidáme kulturu scoby, hrdlo překryjeme plátnem či ubrouskem a zagumičkujeme. Scoby může plavat nebo klesnout ke dnu, ani jedno není špatně a během kvašení se bude utvářet nová kultura.

Takto připravený nápoj postavíme na temné místo a necháme ho fermentovat (kvasit).
Kvašení bude probíhat minimálně 7 dnů. Po skončení kvašení nápoj scedíme do lahví. Na dně nám zůstane kal, a ten využijeme pro další přípravu kombuchy.

Během kvašení doporučujeme ochutnávat, například brčkem, abyste docílili správné chuti. Někdo má raději sladší, někdo kyselejší. Čím déle bude probíhat kvašení, tím méně sladký nápoj bude. V uzavřené lahvi a chladu by měl nápoj vydržet alespoň měsíc. Chuťově je kyselejší a perlivý, něco mezi ovocným vínem a burčákem.

Sdílet na Facebooku

Arganový olej

Reklama