Současné stravovací návyky vedou k nedostatečnému příjmu vlákniny, která je pro naše tělo důležitá. Na lidské tělo má její příjem mnoho příznivých účinků – nejenže se budete cítit sytější, ale navíc vám pomůže při redukci hmotnosti. Když přidáte i fakt, že se jedná o skvělý zdroj antioxidantů, vitamínů a minerálů, je jisté, že nesmíte její příjem podceňovat.
K čemu slouží vláknina a kolik jí tělo potřebuje?
Mezi vlákninu se řadí nestravitelné polysacharidy potravin rostlinného původu a další látky. V našem těle plní vláknina řadu prospěšných funkcí. Patří sem správné fungování trávicího traktu, výživa střevní mikrobioty, tvorba energetických substrátů pro střevní buňky, zpomalení vstřebávání živin a dalších látek ze střeva. Dále pak pomáhá s regulací tělesné hmotnosti, má sytící efekt, snižuje glykemický index potravin, reguluje hladinu cholesterolu v krvi a brání výkyvům hladiny cukru v krvi.
Dle odborné společnosti DACH je minimální doporučené množství vlákniny 30 gramů denně, to je asi 14,6 gramů na 1000 kalorií.
Jak poznat nedostatek vlákniny v těle?
Máte pořád hlad
Pokud jíte potraviny chudé na vlákninu, nezasytí vás tolik jako potraviny, které jsou na vlákninu bohaté. Patří sem celozrnné obilniny, ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a semena. Vláknina zpomaluje trávení a vstřebávání živin ze střeva – díky tomu toho sníte méně.
Funguje to jednoduše – vláknina na sebe váže vodu, tím se zvyšuje objem tráveniny, což způsobuje zvýšení tlaku působícího na stěny vašeho trávicího traktu. A ve výsledku to navozuje pocit sytosti.
Nemůžete zhubnout
Vláknina vás zasytí na delší dobu, ale navíc vás začne sytit už při jídle – díky tomu toho nesníte tolik, co obvykle. Když nahradíte část přílohy zeleninou bohatou na vlákninu, přijmete méně kalorií, ale budete nasycení. Pokud budete jíst potraviny chudé na vlákninu, povede to k vyššímu příjmu energie, protože budete sytí až při větším množství jídla.
Máte problémy s trávením
Nedostatek vlákniny v potravě s sebou nese potíže se zácpou, hemoroidy, nadýmáním či plynatostí. Nedostatek stravy s vlákninou a nadbytek průmyslově zpracovaných potravin mají negativní vliv na vaše tělo a váš střevní mikrobiom.
Jak doplnit vlákninu?
- Zvyšte příjem ovoce a zeleniny.
- Jezte ovoce i zeleninu se slupkou.
- Jezte přílohy v jejich celozrnné verzi.
- Začněte jíst také luštěniny.
- Do ovesné kaše přidejte semínka – například lněná.
- Nezapomínejte na ořechy – v rozumném množství.
A co vy? V jaké formě doplňujete vlákninu do svého těla vy?