AHA a BHA kyseliny v kosmetice – vyzkoušejte je taky

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Zatímco v dřívějších časech k péči o pleť stačil první krém z drogerie, na který člověk narazil (a poté přicházel na řadu údiv z toho, že pleť nevypadala tak, jak by měla), v současnosti mnoho žen do své kosmetiky zařazuje řadu přírodních kyselin, které jsou prospěšné. A mezi ně patří zejména AHA a BHA kyseliny.

AHA i BHA kyseliny se hodí pro všechny typy pleti. A přesto se mezi nimi pár rozdílů najde. Jak jsou tyto kyseliny prospěšné?

Kyseliny se používají k chemickému peelingu, který je šetrnější a účinnější než peeling mechanický. Chemický peeling totiž nepůsobí abrazivně, přesto proniká hluboko pod povrch pleti a odstraňuje odumřelé buňky tak, aby nedošlo k ucpávání pórů. Jejich práce je neviditelná, bez podráždění a účinnější. 

AHA kyseliny a jejich 7 druhů

Mezi AHA kyseliny patří kyselina glykolová, mléčná, jablečná, mandlová, citrónová, maleinová a vinná. Jsou to zejména ovocné kyseliny, které vaši pleť omladí. Bojují proti pigmentovým skvrnám, zjemňují vrásky a projasňují pleť. 

Účinky jsou rychlé

I když se po chemickém peelingu nedočkáte změny ze dne na den, viditelné změny budou opravdu rychlé. Proces obnovy pleti chvíli trvá, proto první viditelné změny zpozorujete po měsíci pravidelného užívání. Exfoliaci můžete provádět měsíc, pak si udělat pauzu a znovu začít.

Jaký je rozdíl mezi AHA a BHA kyselinami?

Jednotlivé kyseliny se mezi sebou liší velikostí molekul, takže i schopností pronikat do kůže. Nositelem nejmenších molekul je kyselina glykolová, jejíž účinky jsou tedy nejrychlejší. Kyselina mléčná má velmi podobné účinky, ale její molekuly jsou větší. To znamená, že pracuje pomaleji a je šetrnější. Ženy s citlivou pletí ocení zejména kyselinu mandlovou, která má největší molekuly a je nejšetrnější.

BHA kyseliny? Pouze jedna kyselina

BHA kyseliny jsou vhodnější na mastnější a problematičtější pleť. Zatímco AHA kyseliny se rozpouštějí ve vodě, BHA v tucích. Zástupkyní této skupiny je kyselina salicylová. Ta dokáže rozpouštět kožní maz, který je zodpovědný za ucpávání pórů, tvorbu akné a pupínků. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, póry čistí zevnitř.

Nezapomínejte na ochranu proti slunci

Pokud se rozhodnete používat kterékoliv kyseliny v péči o svou pleť, nesmíte zapomenout na dostatečnou ochranu před sluncem. Kyseliny zvyšují fotosenzitivitu pleti i týden po použití – a odměnou při nedostatečné ochraně by vám mohla být nepěkně podrážděná pleť plná skvrn. Proto nezapomínejte používat ochranu s SPF 30, ideálně až SPF 50. 

Přípravky s kyselinami je vhodnější používat na podzim a v zimě, kdy je sluneční záření slabší. Nezapomínejte na to, že na vás UV záření ze slunce působí i doma. Kyseliny nepoužívejte v těhotenství a během kojení.

Sdílet na Facebooku

Arganový olej

Reklama